×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor een zonneboiler

Heb je de juiste zonneboiler gevonden, en ben je overtuigd door het rendement van je installatie, dan is het tijd om in actie te schieten. Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zonneboiler-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is het rendement van je zonneboiler? Reken zelf uit!

Een zonneboiler plaatsen is een milieuvriendelijke manier om sanitair water op te warmen. Een zonneboiler zal op die manier een alternatief vormen voor traditionele verwarmingstoestellen, zoals een gasboiler. Je kan op deze manier flink wat uitsparen op je energiekosten.

In de meeste gevallen is een zonneboiler na zo'n 10 à 15 jaar terug te verdienen. Tenminste, als het rendement van je zonneboiler hoog genoeg is. Aangezien het rendement van je zonneboiler zo'n cruciale rol speelt, gaan we in dit artikel dieper in op alle factoren die een invloed uitoefenen op het rendement. We geven je uiteraard ook tips omtrent het optimaliseren van je rendement.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Zonneboiler laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe ecologische zonneboiler!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een ecologische en zuinige zonneboiler te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
zonneboiler-installateur

aanvraag starten


Plaatsing

Een eerste factor die een grote invloed uitoefent op het rendement is de correcte plaatsing van je zonneboiler. Er zijn immers een aantal zaken waarmee zeker rekening gehouden moet worden bij de installatie van je systeem. Er zijn aandachtspunten bij zowel het plaatsen van de zonnecollectoren als bij het plaatsen van de zonneboiler.

Plaatsing van de zonnecollectoren

Het voornaamste doel van de zonnecollectoren is het opvangen van de zonnestralen, zodat de warmte van de zon kan doorgegeven worden aan het voorraadvat. Het spreekt dan ook voor zich dat zonnecollectoren zo goed mogelijk naar de zon gericht moeten zijn. Net zoals bij zonnepanelen spelen de oriëntatie en de hellingsgraad van je zonnecollectoren dus een grote rol.

Wat de hellingsgraad betreft, mik je best op een hoek tussen de 20° en de 50°. De ideale hellingsgraad om je zonnecollectoren naar de zon te richten is 36°, maar het kan dus zeker geen kwaad om hier enkele graden van af te wijken. Probeer dus zeker tussen de 20° en de 50° te zitten, anders zou je rendement wel eens flink kunnen dalen.

Op vlak van oriëntatie bestaan er ook duidelijke richtlijnen. Hier is de zuidelijke richting uiteraard de meest interessante, maar ook hier mag je best een klein beetje afwijken. Probeer uiteraard te vermijden om je zonnecollectoren naar een noordelijke richting te plaatsen, aangezien ze dan weinig zonnestralen zullen opvangen.

Plaatsing van het voorraadvat

Ook bij de plaatsing van het voorraadvat moet je best op een aantal dingen letten. Zo plaats je het voorraadvat best zo dicht mogelijk bij je zonnecollectoren. De reden hiervoor is om te vermijden dat er veel gegenereerde warmte verloren gaat tijdens dit traject. Liggen je zonnecollectoren op het dak, en staat je voorraadvat in de kelder, dan moet het opgewarmde water immers een flinke afstand overbruggen. Het risico bestaat dan dat het water al sterk is afgekoeld wanneer het in het voorraadvat terechtkomt.

Om dezelfde reden zet je ook best je voorraadvat dicht bij je naverwarming en bij je sanitaire toestellen. Ook hier weer met het idee dat warm water zo weinig mogelijk de kans krijgt om af te koelen.

zonneboiler

Type zonneboiler

Een zonneboiler dient in de eerste plaats voor het genereren van sanitair warm water, voor het gebruik in bv. de douche. Maar sommige type boilers zijn ook geschikt voor andere doeleinden, zoals bv. woningverwarming. In dat geval spreekt men van een zonneboilercombi.

Een zonneboilercombi is omwille van de veelzijdigheid vaak iets duurder, maar ook rendabeler. Immers, hoe meer een toestel een goedkoper alternatief kan zijn voor het opwarmen van water, hoe meer je kan besparen. Kan je zonneboiler naast het genereren van sanitair warm water dus ook je woning verwarmen, dan kan je des te meer besparen.

Type zonnecollectoren

Ook op vlak van het type zonnecollectoren kan je het verschil maken. Elders op deze website kan je immers ontdekken dat er twee types zonnecollectoren bestaan, de vlakke plaatcollector, en de vacuümbuiscollector.

De vacuümbuiscollector zal over het algemeen rendabeler zijn dan de vlakke plaatcollector, aangezien de eerste veel beter naar de zon gericht kan worden. De vacuümbuiscollector bestaat namelijk uit een in serie gemonteerde reeks buizen, die door hun ronde vorm steeds een gunstige oriëntatie naar de zon toe hebben. Op die manier kunnen ze ook meer directe zonnestralen opvangen, en zijn ze dus ook rendabeler.

Lees hier meer over de verschillende soorten zonnecollectoren en hun voordelen.

Isolatie

Indien we het hebben over verwarming of het opwekken van warm water, dan speelt isolatie steeds een belangrijke rol. Isolatie is immers de oplossing om de gegenereerde warmte lang vast te houden.

Het is aan te raden om zoveel mogelijk te isoleren. Niet enkel je woning zelf, maar bijvoorbeeld ook de leidingen die het warme water transporteren. Ook voorraadvaten zijn dikwijls voorzien van een flinke laag isolatie, om het water binnenin warm te houden.

Waterverbruik

Een zonneboiler zal pas echt rendabel zijn als het kan instaan als alternatief voor een groot deel van je waterverbruik. Vaak wordt een zonneboiler gebruikt voor het verwarmen van sanitair water, maar een zonneboiler kan veel meer. Indien je zonneboiler ook zal instaan voor het verwarmen van je woning of je zwembad, dan zal je des te meer kunnen besparen.

Kies indien mogelijk dus voor een zonneboilercombi, waarbij je zonneboiler veel meer doet dan alleen maar sanitair warm water genereren. Je krijgt in dat geval immers nog meer waar voor je geld, en uiteraard heeft dit dan ook een positieve invloed op je terugverdientijd.

Ook zal een zonneboiler veel rendabeler worden naarmate je waterverbruik hoger ligt, bijvoorbeeld bij grote gezinnen.

zonneboiler

Hoeveel kan je besparen met een zonneboiler?

Afhankelijk van je waterverbruik, zal een zonneboiler voor zo'n 50% van je jaarlijkse warm waterproductie kunnen instaan. In de zomer is dit zelfs 100%, in de winter zal je moeten bijverwarmen met naverwarming.

Maar hoeveel zal je dan per jaar kunnen besparen met een zonneboiler? Wel, afhankelijk van je verbruik zal je jaarlijks zo'n 100 tot 300 m³ aan gas kunnen besparen. Gebruik je je zonneboiler enkel voor het genereren van warm water, dan zal dit eerder laag zijn. Gebruik je de zonneboiler ook voor het verwarmen van je woning, dan zal je meer gas kunnen besparen.

De huidige gasprijs bedraagt ongeveer 0,65 € per m³. Dit betekent dat je jaarlijks zo'n 65 € tot 200 € zal kunnen besparen. Verwarm je met elektriciteit? Dan zal je besparing zelfs hoger liggen, aangezien verwarmen met elektriciteit heel duur is.

Maak dus zelf de berekening, en reken zelf uit of het voor jou de moeite is om een zonneboiler te plaatsen. Meestal zal de terugverdientijd zich ergens tussen de 10 en de 15 jaar bevinden, terwijl de gemiddelde levensduur van de zonneboiler rond de 30 jaar bedraagt.

Op lange termijn loont het dus zeker de moeite om een zonneboiler te plaatsen, al doe je er wel goed aan om vooraf je rendement en terugverdientijd te berekenen.

CALCULATOR: Bereken zelf hoeveel u jaarlijks bespaart met een zonneboiler

Bent u zelf ook benieuwd hoeveel u jaarlijks kan besparen met een zonneboiler? Via deze handige calculator weet u het in slechts enkele seconden!

Hoeveel personen telt uw gezin?


Kent u de totale aanschafkost van uw zonneboiler?Kent u de totale collectoroppervlakte van uw installatieWelke verwarming gebruikt u momenteel voor het genereren van warm water?Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor een zonneboiler

Heb je de juiste zonneboiler gevonden, en ben je overtuigd door het rendement van je installatie, dan is het tijd om in actie te schieten. Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


zonneboiler-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte installatie
Vergelijk gratis meerdere offertes