×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van zonnepanelen

Graag je elektriciteitsfactuur verlagen door zonnepanelen te plaatsen? Prima zo! Wij helpen je hierbij! Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zonneboiler-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Zonneboiler of zonnepanelen? Of een combinatie van beide?

De zonnecollectoren zijn het onderdeel van de zonneboiler installatie die de zonnestralen opvangen, en de warmte van de zon omzetten in sanitair warm water of aanvullende woningverwarming. Omdat zonnecollectoren zoveel fysieke gelijkenissen hebben met zonnepanelen, worden beide type panelen wel eens met elkaar verward. Maar het ene type paneel wordt meer correct fotovoltaïsche panelen genoemd, terwijl de zonnecollectoren ook wel eens thermische zonnepanelen worden genoemd.

In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en de verschillen tussen beide type panelen.

In dit artikel:

Gelijkenissen

Zonnepanelen en zonnecollectoren zien er heel gelijkaardig uit. Bovendien maken ze allebei gebruik van de zon om op een duurzame manier energie op te wekken. Maar als we echt streng zijn, houden de gelijkenissen daar op.

Zonnepanelen en zonnecollectoren hebben immers een heel verschillende werking. Waar zonnepanelen bedoeld zijn om elektriciteit op te wekken, zijn zonnecollectoren bedoeld om sanitair warm water te genereren.

alt


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Zonnepanelen laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Nooit meer betalen voor je elektriciteit!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een zonnepanelen installatie op je dak te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
zonnepanelen-specialist

aanvraag starten


Verschillen tussen beide systemen

Beide systemen zijn vrij duur in aanschaf. Puur financieel gezien sta je dus vaak voor een dilemma: "Installeer ik eerder zonnepanelen? Of toch liever een zonneboiler?"

In dit onderdeel vergelijken we beide systemen met elkaar op verschillende aspecten.

Aanschafprijs

Een eerste grote verschil tussen zonneboilers en zonnepanelen ligt in de aanschafprijs. Over het algemeen is de aanschafprijs (incl. plaatsingskosten) bij de zonneboiler iets lager. De gemiddelde prijs voor een zonneboiler schommelt tussen de 4.000 € en de 6.000 €. Voor zonnepanelen leg je gemiddeld tussen de 6.000 € en de 8.000 € op tafel.

Maar de werkelijke prijs die je zal betalen hangt natuurlijk vooral af van je verbruik. Hier speelt bijvoorbeeld de gezinsgrootte een belangrijke rol. De grootte van je gezin zal bijvoorbeeld een veel grotere impact hebben op de prijs van de zonneboiler dan op de prijs van zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen is wat dat betreft veel standvastiger.

Rendement

Als we kijken naar rendement, dan komt de zonneboiler als winnaar uit de bus. Een zonneboiler kan drie tot vier keer meer kWh per vierkante meter genereren dan de zonnepanelen. De warmte van de zon is met andere woorden veel makkelijker om te zetten in sanitair warm water, dan het zonlicht in elektriciteit. Voor een gemiddeld gezin zal zo'n 4m² aan zonnecollectoren al volstaan, terwijl datzelfde gezin rond de 30 m² aan zonnepanelen zal nodig hebben.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van zowel de zonneboiler als van zonnepanelen is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Aan de ene kant zal de aanschafprijs natuurlijk een grote rol spelen. Aan de andere kant speelt de jaarlijkse opbrengst een grote rol.

Aangezien factoren als prijs, opbrengst en premies veel harder kunnen schommelen bij de zonneboiler, bv. omwille van gezinsgrootte, premies en isolerende vermogen, zal ook de terugverdientijd van een zonneboiler installatie sterk kunnen schommelen. Grofweg kan deze variëren tussen de 5 en de 50 jaar.

Bij zonnepanelen zal de terugverdientijd veel minder sterk schommelen. Ongeacht de grootte van je installatie schommelt de terugverdientijd van een installatie van zonnepanelen vaak rond de 10 jaar.

zonneboiler

Subsidies

Op vlak van subsidies is de zonneboiler de duidelijke winnaar. De voorbije jaren zijn de subsidies voor zonnepanelen immers stelselmatig afgebouwd. Daarentegen zijn er wel nog steeds subsidies voor een zonneboiler te verkrijgen. Het subsidiebedrag hangt af van een aantal factoren, zoals het factuurbedrag.

Op onze pagina over de subsidies voor een zonneboiler lees je een overzicht van de te verkrijgen subsidies, en de voorwaarden waaraan je moet voldoen om de subsidies te verkrijgen.

Plaatsing

Hoewel je voor een zonnepanelen installatie veel meer panelen moet leggen, is de plaatsing van zonnepanelen toch makkelijker dan de plaatsing van een zonneboiler. Zeker bij bestaande woningen is het plaatsen van zonnepanelen een stuk makkelijker.

Dat komt vooral omdat je bij de zonneboiler veel meer rekening moet houden met de locatie van de verschillende onderdelen. Je moet het warmteverlies tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat immers tot een minimum beperken. Staat het voorraadvat bv. in de kelder, dan moet het water in het collectorcircuit een lange afstand afleggen vanaf het dak tot in de kelder. Tijdens dit traject verlies je veel warmte. Hetzelfde geldt voor de afstand tussen het voorraadvat en bv. de badkamer.

Bovendien moet je bij de zonneboiler gebruik maken van waterleidingen, die doorgaans iets dikker zijn dan elektriciteitskabels. Deze waterleidingen moeten ook nog eens geïsoleerd worden om het warmteverlies te beperken. In plaats van een klein gaatje in de muur voor de elektriciteitskabels, moet je bij het leggen van de waterleidingen al heuse breekwerken beginnen uitvoeren.

Op vlak van plaatsing hebben zonnepanelen dus een streepje voor. Je hoeft enkel elektriciteitskabels te leggen van je installatie naar de omvormer, zonder hierbij rekening te moeten houden met de locatie van je omvormer, of aan te brengen isolatie.

Energievoorziening

Hoewel zonnecollectoren veel minder afhankelijk zijn van schaduw, zullen ze op vlak van energievoorziening doorheen het jaar toch de duimen moeten leggen tegen zonnepanelen. Een zonneboiler zal kunnen instaan voor zo'n 60% van je jaarlijkse warm watervoorziening. In de zomer bedraagt dit nagenoeg 100%, maar in de winter zal de zonneboiler zeker niet volstaan om als primaire warmtebron te kunnen fungeren. In de winter is het gewoon te koud, en moet je beroep doen op een klassieke verwarmingsketel om bij te springen.

Zonnepanelen hebben veel minder last van de verschillende seizoenen. Het hoeft immers niet warm te zijn opdat zonnepanelen hun werk kunnen doen. Ze hebben enkel zonlicht nodig, en dat is er ook in de winter. Hoewel er in de winter minder zonnige en kortere dagen zijn, zullen zonnepanelen toch nog elektriciteit kunnen genereren. Heb je toch een elektriciteitstekort, dan kan je nog steeds afnemen van het elektriciteitsnet van de netbeheerder. Over een periode van een volledig jaar gezien, zullen overschot en tekort aan elektriciteitsproductie elkaar kunnen compenseren.

Kan ik een zonneboiler en zonnepanelen combineren?

We hebben tot nu toe de zonneboiler en de zonnepanelen op verschillende aspecten met elkaar vergeleken, in de veronderstelling dat je een keuze moet maken tussen deze twee systemen. Maar niets belet je natuurlijk om beide systemen met elkaar te combineren. Zonnepanelen en een zonneboiler hebben allebei een andere functie, en zullen elkaar dus zeker niet voor de voeten lopen.

De vraag die je je in dit geval moet stellen, is: is het financieel wel aantrekkelijk om beide systemen met elkaar te combineren? Zowel het plaatsen van zonnepanelen als een zonneboiler kosten natuurlijk een aardige investering, waarbij de terugverdientijd steevast enkele jaren duurt. Ga je investeren in beide systemen tegelijk, dan zal dit natuurlijk een negatief effect hebben op de terugverdientijd.

Bovendien moet je voldoende afwegen of je wel voldoende ruimte hebt op je dak. Hoewel je voor zonnecollectoren niet zoveel ruimte nodig hebt als voor zonnepanelen, kan dit kleine beetje oppervlakte toch een verschil maken tussen "net wel" en "net niet".

Maar heb je toch voldoende ruimte op je dak, en is het financieel geen probleem, dan houdt niets je natuurlijk tegen om te investeren in beide systemen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je in dat geval quasi onafhankelijk bent van energieleveranciers. Bovendien zal Moeder Natuur je eeuwig dankbaar zijn!

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van zonnepanelen

Graag je elektriciteitsfactuur verlagen door zonnepanelen te plaatsen? Prima zo! Wij helpen je hierbij! Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


zonneboiler-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte installatie
Vergelijk gratis meerdere offertes