×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor een zonneboiler

Heb je de juiste zonneboiler gevonden, en ben je overtuigd door het rendement van je installatie, dan is het tijd om in actie te schieten. Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zonneboiler-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

De onderdelen van een zonneboiler installatie: voorraadvat

Het voorraadvat is, naast de zonnecollectoren, het tweede belangrijke onderdeel van een zonneboiler installatie. Het voorraadvat zal het water dat in de zonnecollectoren is opgewarmd, warm houden en bewaren voor gebruik.

Wie al eens op onderzoek is geweest, weet dat er verschillende types van voorraadvaten en buffervaten zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de functie van het voorraadvat, en helpen we je een geschikt voorraadvat te kiezen. Op het einde van dit artikel heb je ook de mogelijkheid om zelf de richtprijs van je voorraadvat te berekenen.

In dit artikel:

Wat is de functie van het voorraadvat?

De voornaamste functie van het voorraadvat is om de warmte van de zonnecollectoren af te geven aan het warm watercircuit van de woning. Hiervoor is elk voorraadvat voorzien van een warmtewisselaar. Zoals de naam het zegt, zal de warmtewisselaar de warmte tussen primaire circuit (tussen zonnecollector en voorraadvat) en warm watercircuit van de woning uitwisselen.

De warmtewisselaar ziet eruit als een grote spiraal die is ingebouwd in het voorraadvat, en bestaat dikwijls uit een materiaal dat de warmte goed doorgeeft, zoals staal. In de spiraal loopt het glycolwater van het primaire circuit. Buiten de warmtewisselaar bevindt zich het sanitaire warm water dat door de bewoners gebruikt zal worden. Wanneer het warme glycolwater door de warmtewisselaar stroomt, zal het het sanitaire gebruikswater opwarmen. Wanneer het sanitaire water warm genoeg is, kan het gebruikt worden door de bewoners, en wordt het glycolwater in het primaire circuit terug naar de zonnecollectoren gepompt om op te warmen.

Een tweede belangrijke functie van het voorraadvat is het bewaren van het sanitair warm water. Niet al het water moet natuurlijk meteen gebruikt worden wanneer het wordt opgewarmd. Je wil uiteraard een douche kunnen nemen wanneer jij dat wil. Daarom zal het voorraadvat het opgewarmde water zo goed mogelijk proberen te bewaren. Daarom zijn nagenoeg alle voorraadvaten en buffervaten op de markt voorzien van een flinke laag isolatie. Dankzij deze isolatie blijft het warme water ook lang genoeg warm, en kan het gebruikt worden door bewoners wanneer zij dat willen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Zonneboiler laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe ecologische zonneboiler!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een ecologische en zuinige zonneboiler te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
zonneboiler-installateur

aanvraag starten


Verschillende types voorraadvaten

Als consument heb je de keuze uit verschillende types boilers. Meestal verschillen de boilers op basis van hun functie of op basis van hun werking. Om je een beetje wegwijs te maken in al de verschillende types boilers, overlopen we ze allemaal in deze paragraaf. Nadien geven we je ook advies omtrent het kiezen van het juiste type boiler.

Bufferboiler

In een doorsnee voorraadvat zit een bepaalde hoeveelheid sanitair water opgeslagen die meteen beschikbaar is voor gebruik. Normaal gezien is dit slecht een beperkte hoeveelheid water. Gebruik je op een dag toch een uitzonderlijk grote hoeveelheid water, dan bestaat de kans dat je zonder warm water komt te zitten.

De bufferboiler doet daarom wat de naam doet vermoeden: een buffer aanleggen. De bufferboiler dient om het watervolume van de installatie te verhogen. Een bufferboiler kan bovendien perfect gecombineerd worden met een gewone warmwaterboiler, waardoor je veel ruimte kan besparen.

Combiboiler

Wanneer de combinatie van buffervat en warmwaterboiler zich voordoet, dan spreekt men van een combiboiler. De combiboiler is dus een multifunctioneel toestel, waarbij zowel het sanitair water opgewarmd zal worden, en het sanitair warm water ook nog eens bewaard zal worden als buffer in geval van veelvuldig gebruik.

Het grote voordeel van een combiboiler is uiteraard dat zulke toestellen zeer efficiënt zijn, en dat je veel ruimte kan besparen aangezien je maar 1 enkel toestel hoeft te plaatsen in plaats van 2.

Zonnecombiboiler

Een combiboiler kan in principe bij verschillende verwarmingselementen gebruikt worden, zoals de warmtepomp of de condensatieketel. Wordt een combiboiler ingezet in het kader van een zonnesysteem, dan spreekt men van een zonnecombiboiler.

Bivalente warmwaterboiler

Een bivalente warmwaterboiler is een warmwaterboiler die is uitgerust met twee warmtewisselaars binnenin. Aan de onderkant van het toestel bevindt zich een warmtewisselaar die is aangesloten op het zonnecollectorcircuit voor solaire opwarming van het leidingwater. Aan de bovenkant van het toestel zit een warmtewisselaar met een aansluiting voor naverwarming via bv. een cv-ketel.

In de praktijk zullen bijna alle zonneboilers bivalente boilers zijn, aangezien zonnewarmte niet genoeg is om het hele jaar door voldoende warmte te genereren. Er zal dus steeds een aansluiting met een reguliere CV-ketel, en dus een tweede warmtewisselaar, voorzien moeten worden.

Doorstroomboiler

Bij klassieke warmwaterboilers is er steeds een kleine of grote hoeveelheid sanitair water aanwezig in de boiler, voor het geval deze gebruikt moet worden door de bewoners. Niet zo bij doorstroomboilers. Bij doorstroomboilers bevindt zich geen water in de boiler. Het toestel dient enkel om het water op te warmen, van zodra dit water wordt opgevraagd.

Het grote voordeel van doorstroomboilers is dat ze heel efficiënt zijn. Er wordt enkel water opgewarmd wanneer dit water wordt verbruikt, en de boiler hoeft dus geen voorraad water warm te houden zoals bij een klassieke warmwaterboiler.

Aangezien doorstroomboilers geen hoeveelheid water in voorraad houden, zijn deze toestellen dus ook veel compacter, wat je veel ruimtewinst oplevert.

Gelaagde boiler

Een gelaagde boiler is een boiler die verschillende lagen water bevat. Elk laag water heeft een verschillende temperatuur, waarbij de hoogste laag ook de hoogste temperatuur heeft. Het koude water onderaan wordt aan het warme water bovenaan toegevoegd, waardoor dit zal opwarmen.

De gelaagde boiler is op die manier een snelle, energiezuinige en voordelige oplossing voor warmwatervoorziening.

Wandboiler

Een wandboiler onderscheidt zich niet zozeer omwille van zijn functionaliteit, maar wel omwille van zijn plaatsingsmethode. Een wandboiler wordt aan de wand bevestigd, wat als voordeel heeft dat je op deze manier plaats kan besparen.

Omwille van het gewicht zijn wandboilers vaak kleinere toestellen.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een toestel dat de omgevingslucht of buitenlucht gebruikt om sanitair warm water op te warmen. Warmtepompboilers kunnen echter ook gekoppeld worden aan een zonnesysteem, waardoor je extra energiezuinig bent.

Welke boiler moet je plaatsen?

De keuze van je boiler of voorraadvat hangt natuurlijk af van je eigen behoeften en waterverbruik. En dit zal in grote mate afhangen van de grootte van je gezin. Het spreekt voor zich dat een gezin met drie kinderen meer water verbruikt dan een koppel zonder kinderen. Het gezin met drie kinderen plaatst dus best een grotere boiler.

De capaciteit van de boiler moet natuurlijk ook in verhouding staan tot de totale oppervlakte van zonnecollectoren. Het heeft immers geen zin om een boiler met een grote capaciteit te plaatsen wanneer je zonnecollectoren hier niet op voorzien zijn. Het is nochtans een fout die vele gezinnen in ons land maken. Om toch maar te voldoen aan de verplichte EPC norm wordt standaard een zonneboiler in nieuwbouw geplaatst. Maar zoals vaak mag deze installatie niet te duur zijn, en wordt een te kleine oppervlakte aan zonnecollectoren geplaatst.

Om de correcte capaciteit voor je boiler of voorraadvat te bepalen, ga je best uit van de volgende twee vuistregels:

Deze vuistregels vormen een goede leidraad indien je zonnecollectoren natuurlijk in een optimale positie naar de zon gericht zijn. Zijn je collectoren niet in een optimale positie geplaatst (bv. te lage hellingsgraad of te slechte oriëntatie), dan kan het zijn dat je meer collectoroppervlakte moet voorzien.

Hoeveel kost de plaatsing van een boiler?

De prijs van je voorraadvat of boiler hangt uiteraard af van de capaciteit van het toestel. Je kon in de vorige paragraaf al min of meer berekenen welk type voorraadvat of boiler voor jou de meest geschikte zou zijn.

Op basis van het type boiler dat het best bij jou past, kan je ook een richtprijs gaan berekenen voor de boiler die je moet aanschaffen.

Inhoud boiler/vatRichtprijs
Kleiner dan 300 literTussen 1.000 en 2.000 €
Tussen 300 en 500 literTussen 1.500 en 2.500 €
Tussen 500 en 1.000 literTussen 2.500 en 4.000 €
Tussen 1.000 en 2.000 literTussen 3.000 en 6.000 €
Groter dan 2.000 literVanaf 5.000 €

Uiteraard vind je in elke categorie uitschieters, die niet passen in de prijsvork die in deze tabel is weergegeven. Dat komt bijvoorbeeld omdat de boiler een aantal uitzonderlijke eigenschappen heeft die de hogere prijs kunnen rechtvaardigen. Een voorbeeld is de extra laag isolatie die een buffervat kan hebben.

Bovendien zijn dit enkel de prijzen voor de boiler zelf. Hier moet je dus ook nog eens de plaatsingskost bijtellen. Om hiervan een raming te krijgen, vraag je best een gratis offerte bij een erkend installateur.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor een zonneboiler

Heb je de juiste zonneboiler gevonden, en ben je overtuigd door het rendement van je installatie, dan is het tijd om in actie te schieten. Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


zonneboiler-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte installatie
Vergelijk gratis meerdere offertes