×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor een warmtepomp

Heb je de juiste warmtepomp gevonden, en ben je overtuigd door het rendement van je installatie, dan is het tijd om in actie te schieten. Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zonneboiler-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een zonneboiler combineren met een warmtepomp

Een zonneboiler en een warmtepomp zijn op zich twee gelijkaardige toestellen. Beide toestellen gebruiken hernieuwbare energiebronnen om warmte op te wekken, ofwel in de vorm van sanitair warm water, ofwel in de vorm van woningverwarming. De zonneboiler gebruikt hiervoor de warmte van de zon, terwijl de warmtepomp voornamelijk de aarde en de buitenlucht als warmtebron gebruikt.

Vaak kiezen mensen voor één van de twee toestellen, maar het is ook perfect mogelijk om ze te combineren. Het grote voordeel is immers dat ze elkaar perfect aanvullen, en dat je nog onafhankelijker bent van energieleveranciers.

In dit artikel:

Voordelen van combinatie zonneboiler - warmtepomp

Een zonneboiler combineren met een warmtepomp biedt heel wat mooie voordelen. Beide toestellen zijn erop gericht om warmte te genereren, waardoor je ze heel makkelijk op elkaar kan afstemmen.

Een ander groot voordeel is dat de zonneboiler en de warmtepomp elkaar doorheen het jaar perfect aanvullen. Tijdens de zomermaanden zal de zon voldoende warmte genereren, en kan je rekenen op de zonneboiler om bijna 100% van je warmtebehoefte te genereren. In de koudere wintermaanden zal de zonneboiler echter tekort schieten, en moet je op zoek naar een alternatieve warmtebron. Hier kan de warmtepomp te hulp schieten.

In tegenstelling tot een zonneboiler zal de warmtepomp veel minder gevoelig zijn voor koude wintermaanden. Vooral de grond-water warmtepomp kan doorheen het jaar een vrij constante temperatuur genereren.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe ecologische warmtepomp!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een ecologische en zuinige warmtepomp te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
warmtepomp-installateur

aanvraag starten


Hoe werkt het?

Op papier klinkt een combinatie tussen een zonneboiler en een warmtepomp heel interessant, maar hoe werkt het in de praktijk? Wel, centraal in het hele systeem staat het buffervat. Het buffervat is een groot vat, dikwijls tussen 150 liter en 2000 liter, waar het water op een vrij constante temperatuur wordt bewaard. Men maakt gebruik van een buffervat, en niet van een boiler, omdat zowel de zonneboiler als de warmtepomp niet in staat zijn om water op zeer korte termijn op te warmen.

Stel bv. dat je een douche wil nemen. Dat doe je natuurlijk liefst met warm water. De warmtepomp en de zonneboiler kunnen dit warme water niet onmiddellijk genereren zoals een klassieke verwarmingsketel, dit water moet geleidelijk aan opgewarmd worden. Daarom legt men een reservehoeveelheid warm water aan in het buffervat, dat kan gebruikt worden wanneer je het nodig hebt.

In dit buffervat bevinden zich verschillende openingen voor toevoer en afvoer van water naar de verschillende systemen. Zo zal er een toevoer van water zijn vanuit de zonnecollectoren op het dak, en ook een aparte toevoer van water vanuit de warmtepomp.

Doorgaans zullen eerst de zonnecollectoren aangesproken worden om het water in het buffervat op temperatuur te houden. Wanneer de thermometer in het buffervat aangeeft dat de zonneboiler niet meer in staat is een bepaalde temperatuur te genereren, dan zal de warmtepomp bijspringen.

Is elk type warmtepomp even geschikt?

Wie al wat afweet van warmtepompen, weet dat er vier verschillende types zijn:

Is elke warmtepomp wel even geschikt om in deze combinatie gebruikt te worden?

Lucht warmtepompen gebruiken de buitenlucht als warmtebron, en zijn omwille van hun eenvoudige opzet het goedkoopste type warmtepompen. Ze zijn echter niet zo geschikt om in combinatie met een zonneboiler gebruikt te worden. Je wil immers dat de warmtepomp kan bijspringen wanneer de zonneboiler niet genoeg warmte meer kan genereren, omdat het te koud is. In de wintermaanden zal een lucht warmtepomp het echter zelf ook moeilijk hebben om voldoende warmte te genereren. De buitenlucht is immers ook veel kouder dan in de zomermaanden, waardoor het rendement van lucht warmtepomp in de winter ook veel lager is.

Grond water warmtepomp gebruiken dan weer de warmte in de aardbodem om warmte te genereren. De aardbodem heeft, diep onder de grond, een vrij constante temperatuur doorheen het jaar. Door deze warmte boven de halen en om te zetten in bruikbare woningverwarming, kan een grond water warmtepomp doorheen het jaar een vrij constant rendement behalen. In die zin kan het de zonneboiler vrij goed aanvullen in de wintermaanden.

Grond water warmtepompen zijn dus veel beter geschikt om in combinatie met zonnecollectoren te gebruiken, omdat ze veel beter aanvullen tijdens de wintermaanden. Het nadeel van grond water warmtepompen is dat ze vrij duur zijn. Je moet de warmte immers vrij diep onder de grond trachten te bereiken, wat veel moeite kost om te plaatsen.

Hoeveel bedraagt de prijs van een zonneboiler - warmtepomp combinatie?

Een belangrijk element om al dan niet te kiezen voor een combinatie tussen zonneboiler en warmtepomp is de prijs. Het spreekt voor zich dat de prijs iets hoger zal liggen dan wanneer je voor één van de twee systemen afzonderlijk zou kiezen.

Grofweg zijn er drie grote elementen binnen dit systeem:

De zonnecollectoren

De zonnecollectoren moeten natuurlijk voldoende warmte kunnen genereren. Het is dan ook belangrijk om voldoende zonnecollectoren te plaatsen. Dit hangt bijvoorbeeld af van je waterverbruik en je gezinsgrootte. Voor een gemiddeld gezin met 2 kinderen zal ongeveer 4m² aan zonnecollectoren volstaan, wat overeen komt met 2 tot 4 zonnecollectoren, afhankelijk van de grootte van de zonnecollectoren.

Reken voor de zonnecollectoren op een prijs, incl. plaatsing en toebehoren, tussen de 1.000 € en de 2.000 €.

De warmtepomp

Zoals vooraf al gemeld zal vooral de grond-water warmtepomp een interessante aanvulling kunnen vormen op de zonneboiler, aangezien deze ook in de wintermaanden een constante temperatuur kan genereren. Het nadeel van dit type warmtepompen is dat je de warmte diep onder de grond moet gaan halen, wat heel wat boringswerk impliceert. Het plaatsen van dit type warmtepomp, met buizen die diep in de grond geboord worden, is dus vaak een kostelijke zaak.

Reken hier op een totale kostprijs van minstens 10.000 €.

Het buffervat

Tot slot moet ook het buffervat geplaatst worden, waar het gegenereerde warme water kan bewaard worden totdat het uiteindelijk gebruikt kan worden. De prijs van zo'n buffervat is grotendeels afhankelijk van de inhoud van dit buffervat. Die kan variëren van 150 liter tot wel 2.000 liter. De installateur zal vaak de inhoud bepalen op basis van het verbruik van je gezin, maar bv. ook op basis van het feit of het warme water enkel gebruikt zal worden als sanitair warm water, of ook als water voor de centrale verwarming. In dat laatste geval zal je uiteraard een hogere inhoud nodig hebben.

Reken voor een gemiddelde bufferboiler, met aansluiting op zonnesysteem én warmtepomp, op een prijs tussen de 3.000 € en de 5.000 €.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor een warmtepomp

Heb je de juiste warmtepomp gevonden, en ben je overtuigd door het rendement van je installatie, dan is het tijd om in actie te schieten. Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


zonneboiler-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte installatie
Vergelijk gratis meerdere offertes